Najnovije

MALJ U RUKAMA SPECNAZA: Demonstrirano oružje koje se proslavilo na Kavkazu (VIDEO)

Na internetu se pojavio video materijal koji je posvećen već čuvenom oružju Specnaza, bez kojeg se ne mogu zamisliti savremene protivterorističke operacije. Oružje o kome je reč spada u kategoriju ručnih bacača granata GM-94 kalibra 43mm, kojeg je napravio čuveni proizvođač iz Tule.

Specnaz (Foto: Jutjub)

Video materijal na kome je ovo oružje predstavljeno i praktično demonstrirano, nalazi se na youtube-kanalu Lazarev Tactical.

Na video klipu se može videti, da po svojoj konstrukciji ovaj bacač granata predstavlja „nabildovanu pumparicu“, koja veoma efikasno može da uništi teroriste koji se kriju u stambenim objektima. Za ovu namenu bacač granata GM-94 upotrebljava termobaričnu granatu, koja prilikom svoje eksplozije generiše ogromnu silu koja je u ravni sa granatom ispaljenom iz ručnog raketnog bacača-prenosi internet portal RG.

Treba napomenuti da se bacač GM-94, može upotrebljavati sa veoma bliskog odstojanja. Strelac npr. može da dejstvuje neposredno ispred protivterorističke grupe za upad (daljina i do 10 metara), bez posledica po sebe, ili svoje saborce.

Za ručni bacač granata GM-94 je razvijena široka lepeza različitih tipova municije. Tu se mogu naći projektili sa parčadnom, razorno-parčadnom, šok, dimnom, zapaljivom i svetlećom bojevom glavom.Efektivni domet oružja je do 600 metara. Za ovo oružje je karakteristično, da se veoma jednostavno koristi prilikom upotrebe. Karakteriše ga i jak trzaj. Međutim, pri pravilnom stavu za gađanje GM-94 je veoma komforan za upotrebu i samim tim efikasan prilikom svog dejstva.

Tokom izvođenja klasičnih protivterorističkih operacija u kojima učestvuju jurišni timovi specnaza, uobičajeno je da se neposrednoj u akciji koriste najmanje dva bacača GM-94. Tom prilikom, strelci naoružani ovim bacačima rade u paru, gde u brzom tempu (rotaciji) ispaljuju po jednu granatu. Oni su sve vreme zaštićeni čelom grupe, ispred kojeg se nalazi balistički štit. Na ovaj način se za veoma kratko vreme ciljani objekat „izbombarduje“ sa osam termobaričnih ili razorno-parčadnih granata što garantuje uništenje veće terorističke grupe koja je dobro utvrđena.

Bacač granata GM-94 se uobičajeno puni sa tri granate. Međutim , tokom izvođenja protivterorističke operacije (posebno kada je neprijatelj dobro zabarakadiran), moguće je u cev oružja ubaciti dodatnu granatu.

Vojislav Koštunica ide u zatvor?! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA