Najnovije

SVET SE NAORUŽAVA ZABRANJENIM SREDSTVIMA: Vojske se spremaju! Rusi tvrde da je rat u Siriji gotov, ali evo gde izbija novi! (VIDEO)

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je SAD za razvoj nove rakete, dok je još uvek bila pod INF-sporazumom. Neistražene optužbe protiv Rusije o nepoštivanju INF ugovora korištene su kao izgovor da SAD napuste ugovor. Čak i tokom perioda svog delovanja, SAD su aktivno razvijale naoružanu raketu zabranjenog dometa - objasnilo je ministarstvo.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu (Foto: mil. ru)

Činjenica da su SAD testirale raketu 18. avgusta 2019. godine i činjenica da raketa koristi univerzalni lanser Mk-41, koji se takođe koristi u američkim sistemima protivraketne odbrane u Rumuniji i Poljskoj, potvrđuju ruske tvrdnje protiv Bele kuće o mogućnosti njihove upotrebe za lansiranje raketa na kopnu srednjeg i kratkog dometa. - zaključilo je ministarstvo i dodalo da odgovornost za raskid INF ugovora leži na Sjedinjenim Državama. Rusija nije testirala i nije naoružana raketama srednjeg i kratkog dometa.

Ukrajinski parlament je tokom prvog čitanja podržao predlog zakona o merama koje su imale za cilj da pripreme državu za prelazak na vojni zakon i da “odvrate oružanu agresiju”. Zakon je uveo predsednik zemlje Vladimir Zelenski. Nacrt zakona izradilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane, kao deo primene jedne od klauzula “Prioritetnog akcionog plana za sprovođenje i održavanje pravnog režima ratnog stanja u odabranim regionima Ukrajine”, koji je odobren 27. novembra 2018. U slučaju konačnog usvajanja - ovaj dokument će omogućiti da se na zakonodavnom nivou konsoliduje potreba za razvijanjem i odobravanjem “plana odbrane Ukrajine” od strane predsednika.

Turska vojska je ušla na sever Sirije kako bi stvorila DMZ (demilitarizovanu zonu) zajedno sa SAD-om. Prema planovima Ankare i Vašingtona - kombinovane oružane snage patrolirale će na površini u dužini od 2000 km i dubini od 20 km. To će zaštititi turske granice od raznih oružanih grupa, koje deluju u Siriji.

SAD i Turska deluju bez koordinacije sa ruskom vojskom i sirijskim vlastima. U suštini, ovo je agresija na Siriju.

Nekoliko godina “kurdsko pitanje” ostalo je kamen spoticanja između SAD-a i Turske. Sirijski Kurdi dobijaju vojnu podršku od SAD u cilju borbe protiv terorista. U Ankari se vide kao potencijalna pretnja. Neka sirijska područja su pod kontrolom proameričkih kurdskih “Narodnih snaga odbrane”. Ništa ne sprečava ove snage da pređu granicu i da se bore protiv Turaka američkim oružjem.

Severna Koreja je izvela nove raketne probe - 2 neidentifikovane rakete lansirane su prema Japanskom moru - objavili su Zajednički načelnici štaba Južne Koreje. Rakete su lansirane na istok iz unutrašnjosti provincije Pjeongan-Namdo. Leteli su oko 330 km. Južnokorejske i američke obaveštajne agencije analiziraju tačnu vrstu lansiranih raketa. Vojska je pozvala Sever da "odmah okonča akcije koje povećavaju tenzije". Ovo je osmo lansiranje raketa u proteklih 45 dana. I 10. ako se računa od maja.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, tokom intervjua ruskom listu “Trud”, objavio je da je rat u Siriji završen. “Rat u Siriji se zaista završio. Zemlja se polako vraća normalnom, mirnom životu” - rekao je i dodao da na teritorijama koje su izvan kontrole sirijske vlade još uvek postoje posebni centri terorističkih aktivnosti. Kao što je provincija Idlib i zemlje na istočnoj obali reke Eufrat.

Prema njegovim rečima, Sirija je započela proces oporavka. Pružanje humanitarne pomoći Siriji ima glavni prioritet, kao i unapređenje političkog procesa koji ima za cilj da se reši kriza u zemlji. Sergej Lavrov je takođe naglasio da će formiranje i početak rada odbora za ustavnu reformu biti važan korak u političkom procesu. Prema njegovom mišljenju - okupljanje takvog odbora omogućiće lokalnoj vlasti i opoziciji da prvi put započnu direktan dijalog o budućnosti Sirije.

Ruski i ukrajinski snajperisti izašli na duel, koji je preživeo saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA