Najnovije

NOVI NAPAD SAUDIJSKE ARABIJE: Nazvali su je "specijalna vojna operacija", a evo šta su sve uništili!

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je 20. septembra da je pokrenula „specijalnu vojnu operaciju“ protiv položaja Huta u zapadnoj jemenskoj provinciji al-Hudaidah, gde se primenjuje primirje koje sponzoriše SAD.

Ratni avion Saudijske Arabije (Foto. jutjub)

U zvaničnom saopštenju, koalicija je rekla da su njeni ratni avioni uništili četiri montažna mesta za improvizovane eksplozivne naprave koje se postavljaju u vodi (WBIED) i mornaričke mine.

"Napadi su izvedeni u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonom ... preduzete su sve mere predostrožnosti", navodi se u saopštenju.

Al-Masirah je potvrdio da su saudijski ratni avioni izveli četiri vazdušna udara po položajima u okrugu al-Hali, istočno od centra grada Al-Hudaidaha. Kako se izveštava, niko nije ubijen ili povređen.

Akcija koalicije predvođena Saudijskom Arabijom bila je velika povreda primirja, a to je postignuto prošle godine nakon niza razgovora u Švedskoj.

Mohamad Abd al-Salam, šef delegacije Huta na mirovnim pregovorima, nazvao je saudijske zračne napade "opasnom eskalacijom", upozoravajući Kraljevinu na odgovor.

"Intenzivni vazdušni napadi na Al-Hudaiadah u opasnoj eskalaciji koja bi mogla okončati sporazum iz Švedske, pa neka koalicija snosi posledice ove eskalacije", napisao je Abd al-Salam na Tviteru.

Čini se da je operacija koalicije koju predvodi Saudijska Arabija odgovor na napad Abkaik-Hurais 14. septembra, koji je naneo veliki udarac proizvodnji nafte u Kraljevini. Huti verovatno neće tolerisati ovu operaciju.

Kako su Amerikanci pobili civile bespilotnim letelicama, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA