Najnovije

RUSIJA DALEKO ISPRED SVIH SILA: Putin se ne plaši Trampovih pretnji!

Ako se SAD ne dogovore sa Rusijom i Kinom oko kontrole atomskih arsenala, Amerika će početi da pravi najmoćnije atomsko oružje na svetu!

Putin i Tramp (Foto: Jutjub)

Ova Trampova pretnja izrečena pred američkim guvernerima i pred TV kamerama, uopšte nije uplašila državno i vojno rukovodstvo Rusije jer u Moskvi smatraju da su oni od 10 do 15 godina ispred drugih zemalja u pravljenju najsasvremenijeg pa tako i najopasnijeg oružja.

Tramp je istakao da velike države troše milijarde dolara za naoružanje, ali nije rekao da upravo SAD imaju najveći vojni budžet na svetu. Lideri SAD, Rusije i Kine su svesni da je bezumno trošenje milijardi za punjenje arsenala, ali zasada nema dogovora u zaustavljanju trke u naoružanju.

U želji da ohrabri one koji su se možda uplašili od superbrzih raketa koje Rusija pravi, Tramp je minulih dana kazao da SAD ima takođe superbrze rakete koje lete sedam puta brže od običnih. Tramp je objasnio da su Pentagonu potrebne takve rakete jer ih ima i Rusija.

Iako je dobro poznato da su još u sovjetsko vreme stručnjaci razmišljali o pravljenju superbrzih raketa, a sada Tramp tvrdi da su Rusi možda osvojili nove tehnologije. U toku ove godine SAD nameravaju da pojačaju rad na pravljenju hipersoničnog oružja za šta je obezbeđeno pet milijardi dolara, što je potvrdio ministar odbrane Mark Esper.

Osim što prave nove rakete Amerikanci su modernizovali bojeve atomske glave za balističke rakete koje se nalaze na podmornicama. Amerikanci tvrde da su do 2018. godine Kinezi sproveli dvadeset puta više ispitivanja superbrzog oružja od SAD.

Ipak, Vašington najviše strahuje od najnovijeg hipersoničnog ruskog oružja koje polako stiže u vojne jedinice. Reč je krilatom bloku "Avangard".

Jedan od glavnih aduta ruske odbrane u eventualnom raketnom ratu velesila je mnogohvaljeni najnoviji sistem S-500 poznatiji još kao "Prometej". Ranije se govorilo da bi ispitivanja trebalo da se sprovedu tokom ove godine, a da 2025. stignu na bojevo dežurstvo. Ali proizvođači su požurili, a ruski generali su tokom prošle godine bili zadovoljni rezultatima gađanja novih raketa za koje tvrde da nemaju takmaca u svetu.

U planu je da prvi sistemi S-500 u jedinice stignu do kraja ove godine. taj sistem može raketama da presreće protivničke ciljeve na razdaljini od 3.500 kilometra. Već sada su za te sisteme zainteresovani Kina i Turska.

Namena S-500 je da uništava balističke rakete protivnika, ali i druge leteće ciljeve. On treba da štiti velike gradove i industrijske objekte kao i strateške ciljeve.

Posebno važno je da će rakete S-500 moći da presretnu i protivničke hipersonične rakete koje lete brzinom od pet mahova. Moći će da obara i nisko leteće satelite. Konstruktori tvrde da se S-500 "Prometej" može smatrati prvim pokolenjem protivkosmičkog oružja. Radarski uređaji S-500 će moći da otkrije na razdaljini od 600 kilometara deset balističkih hipersoničnih ciljeva.

Sa najnovijim ruskim PVO sistemom će moći da se brani nebo i prostor od raketa srednjeg dometa, a obaraće i rakete koje se budu nalazile na visini do 200 kilometara. Za razliku od sistema S-300, raketa kojom je naoružan S-500, biće daleko brža i pametnija pa će zato i moći da obara brze protivničke vazdušne ciljeve. Osim toga, S-500 će istovremeno moći da gađa deset meta.

Direktor ruskog državnog holdinga Rosteh Sergej Čemezov tvrdi da će serijska proizvodnja S-500 početi u drugoj polovini ove godine. U bližoj budućnosti se planira da se napravi i verzija S-500 koja bi bila na velikim ruskim vojnim brodovima.

Izuzetno je važno što će ruski PVO sistemi S-400, zatim Antej-2500 i S-350 "Vitez", biti međusobno povezani i obrazovaće kompleksni PVO sistem za odbranu iz vazduha.

Ruski raketni eksperti kažu da zahvaljujući ravnoteži straha nema tog državnika koji bi krenuo u atomski rat u kome pobednika ne može biti. Stručnjaci kažu da zemlju koja ima 200 raketa niko ne sme da napadne jer ako kao odgovor na napad poleti barem polovina raketa ka protivničkoj teritoriji, a od toga stigne do cilja polovina, to će biti dovoljno da se zemlja pretvori u pakao.

Parada 9. maja – test dobrih namera

Jedan od pokazatelja koliko je Trampu stalo do normalizacije odnosa sa Rusijom biće 9. maj ove godine. Putinu je Tramp obećao da će nastojati da dođe na obeležavanje 75. godišnjice pobede nad fašizmom. Ovogodišnja parada će biti znatno veća od minulih. Na Crvenom trgu će učestvovati 15.000 vojnika i 375 jedinica vojne tehnike. Pored ruskih vojnika i oficira marširaće i vojnici iz 20 prijateljskih zemalja, a među njima će biti i gardisti iz Srbije.

Lavrov otkrio formulu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je ovih dana da je u slučaju kompromisa Rusija spremna da se odrekne dela savremenog oružja. Ali to isto moraju da učine i druge zemlje koje prave moderno oružje. To znači da bi "Avangard" i teška raketa "sarmat" mogli da budu uključeni u novi dogovor o kontroli oružja.

Pročitajte OVDE da li je Mi-24P izdržao pogodak granate 57mm.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA