Najnovije

Portparol Ministarstva spoljnih poslova: Kina se protivi svim oblicima diskriminacije i predrasuda

"Ne povećavamo ili smanjujemo određene propise o nekome samo zato što su strani državljani", izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Strani putnik priprema se za ukrcavanje na transportno vozilo u Novom kineskom međunarodnom izložbenom centru u Pekingu, glavnom gradu Kine, 17. marta 2020. godine. Foto: Xinhua/Peng Ziyang

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je u utorak da se Kina protivi svim oblicima diskriminacije i predrasuda.

Portparol Žao Liđian izneo je svoje primedbe na konferenciji za novinare, odgovarajući na izveštaje u medijima da su Kina pooštrila mere kontrole imigracije u cilju sprečavanja “uvezenih” slučajeva COVID-19, te da se neki stranci žale na diskriminaciju i sve veću ksenofobiju u Kini.

"Kina uvek pridaje veliki značaj bezbednosti i zdravlju stranih državljana u Kini i štiti njihova legitimna prava i interese u skladu sa zakonom", naglasio je Žao.

Od izbijanja COVID-19, relevantna odeljenja i lokalne samouprave u Kini učinili su sve napore da zadovolje životne, epidemiološke kontrole i medicinske potrebe stranih državljana, rekao je Žao i dodao da je stranim državljanima zaraženim COVID-19 u Kini blagovremeno obezbeđeno lečenje.

"Kina se protivi svim oblicima diskriminacije i predrasuda", napomenuo je Žao i dodao da je Kina, s obzirom na razvoj epidemije, brzo i dinamično prilagodila mere inspekcije, karantina, prevencije i kontrole za strane državljane koji ulaze u Kinu.

"To su privremene mere koje Kina mora da preduzme kao odgovor na trenutnu situaciju pozivajući se na prakse mnogih zemalja. Kina to mora da učini jer moramo biti odgovorni i za svoj narod i za strane državljane", rekao je Žao.

"Uvek se odnosimo isto prema stranim državljanima i kineskim državljanima, sprovodimo mere bez diskriminacije, u potpunosti uzimamo u obzir legitimne brige dotičnih osoba i poštujemo njihovu religiju i običaje. Ne povećavamo ili smanjujemo određene propise o nekome samo zato što su strani državljani” , rekao je Žao.

On je naglasio da bi svi stranci u Kini trebali striktno da se pridržavaju Zakona Narodne Republike Kine o prevenciji i lečenju zaraznih bolesti, kao i drugih zakona i lokalnih propisa o prevenciji i kontroli epidemija.

"Nadamo se da će strani državljani u Kini nastaviti da u potpunosti razumeju i aktivno sarađuju sa kineskim merama za kontrolu epidemije radi sprečavanja rizika i zaštite zdravlja i bezbednosti sopstvenih i drugih. Na taj način ćemo doprineti konačnoj pobedi nad epidemijom", dodao je on.

Otkriveno da je korona još opasnija nego što se misli! Ne samo da napada srce, već ostavlja trajne posledice, više OVDE.

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA