Najnovije

OD SVIH SUKOBA PRAVE SVETSKE: EU zvanično 1. februara ulazi u rat - Nemačka šalje fregatu "Hesen"

Nemačka će 1. februara poslati fregatu Hesen u Crveno more i upotrebiti vojnu silu za presretanje projektila i dronova Huta, šiitskog pokreta Ansar Alah koji podržava Iran, u okviru planirane pomorske operacije EU, piše nemački list Velt.
USS Karni - američka ratna mornarica / Skrinšot

USS Karni - američka ratna mornarica / Skrinšot

„Nemačka namerava da učestvuje u misiji EU da zaštiti pomorski saobraćaj u Crvenom moru od napada Huta i obezbedi fregatu F-124... Fregata Hesen treba da bude poslata u region 1. februara“, piše Velt.

Brod Hesen je opremljen protivvazdušnim projektilima, radarskim izviđačkim sistemom koji je u stanju da istovremeno otkrije hiljadu ciljeva, a ima i jurišne helikoptere na brodu, napominje izdanje.

Izveštava se da je nedavno fregata Hesen bila uključena u vežbe NATO-a šest meseci u Severnom moru i na Arktiku. 

Slanje Hesena u Crveno more je direktno uključivanje EU u rat kao podrška SAD-u koji je otpočeo svojevrsnu kontraofanzivnu operaciju protiv Huta koji su u poslednjih mesec dana intenzivno napadali američku mornaricu, kao i britansku, odnosno, sve savezničke brodove koji su išli ka Izraelu.

Odluka o pokretanju nove pomorske operacije EU koja ima za cilj da zaštiti trgovačke brodove u Crvenom moru od tekućih napada Huta očekuje se na sastanku ministara spoljnih poslova EU 19. februara, navodi Velt, a očekuje se da će sama operacija početi u krajem februara.

Blumberg je ranije javio da zemlje članice EU razmatraju mogućnost izvođenja nove pomorske operacije u Crvenom moru.

Huti su ranije rekli da su njihove akcije u Crvenom moru usmerene samo na brodove povezane sa Izraelom, da imaju za cilj da pomognu Palestincima u Pojasu Gaze i da ne ometaju slobodu plovidbe u regionu.

Arapske i muslimanske zemlje su više puta upozoravale SAD da će bezuslovna podrška akcijama Izraela u Pojasu Gaze dovesti do širenja sukoba u celom regionu.

Pročitajte OVDE kako CIA učestvuje u ubistvima lidera Hamasa

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA