Najnovije

JOŠ JEDNA ZEMLJA HOĆE U BRIKS: Novi šamar kolektivnom zapadu

Šri Lanka planira da se uskoro pridruži BRIKS-u, saopštila je ambasadorka ove zemlje u Moskvi DŽanita Lijanage.

„Razgovori su vođeni juče i zaista postoji želja da se u bliskoj budućnosti pridružimo BRIKS+. To će omogućiti da se osigura i transportna i prehrambena bezbednost i još mnogo toga“, rekla je Lijanage novinarima.

Prema njenim rečima, na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji koja se trenutno održava u Sankt Peterburgu, ovo pitanje razmatraju dve delegacije Šri Lanke, na čelu sa prvim zamenikom ministra odbrane i predsednikom Nadzornog odbora za međunarodnu bezbednost u parlamentu.

Rusija je 1. januara postala predsedavajuća BRIKS-a za narednu godinu. NJeno predsedavanje počelo je prijemom novih članica u organizaciju – osim Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, članice ove organizacije sada su i Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.

Nakon pristupanja svih novih članica, populacija zemalja BRIKS-a povećala se na 3,6 milijardi ljudi, što je skoro polovina ukupne svetske populacije. Ove države čine više od 40 odsto svetske proizvodnje nafte i oko četvrtine svetskog izvoza.

POTRESAN SNIMAK: Geleri mu razneli noge, ruski vojnik ga nosi na plećima do bolnice (VIDEO)

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA