Najnovije

Bošnjački vojni vrh prihvatio otcepljenje Srpske

BANJALUKA - Vojno rukovodstvo takozvane Armije BiH bilo je spremno da posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma između Bošnjaka i Hrvata, kojim je stvorena Federacija BiH, prihvati opciju otcepljenja Republike Srpske, objavio je Pres Republika Srpska.
Republika Srpska (Foto: Fondsk.ru)

Republika Srpska (Foto: Fondsk.ru)

List piše da se u strogo poverljivom dokumentu Obaveštajne uprave muslimanske vojske od 10. marta 1994. godine, koji su potpisali ratni komandant takozvane Armije BiH Rasim Delić i načelnik Glavnog štaba Mustafa Hajrulahović Talijan, između ostalog, navodi da bi posle formiranja bošnjačko-hrvatske federacije Srbima u BiH trebalo dopustiti da se sami opredele o svom statusu. "(Vašingtonski) sporazum sigurno dovodi do novog odnosa snaga u BiH, koji će, bez obzira na to pristali Srbi ili ne, prisiliti srpsku stranu na značajne teritorijalne ustupke. Opcija otcepljenja bosanskih Srba mogla bi se dopustiti samo u okviru one teritorije na kojoj su bili etnička većina", navodi se u izveštaju koji su Delić i Hajrulahović poslali ratnom Predsedništvu takozvane Republike BiH uoči potpisivanja sporazuma u Vašingtonu. U izveštaju se iznose i zanimljiva zapažanja o odnosu velikih sila prema ratu u BiH, gde se, između ostalog, navodi da prema njihovim saznanjima, glavni protivnik opstanka BiH u takozvanim "avnojevskim granicama" nije tradicionalni srpski saveznik Rusija, već Velika Britanija. "Indikativno je da jedino britanski mediji Vašingtonski sporazum tumače kao podelu sfera Istoka i Zapada preko teritorije BiH, podrazumevajući da će se Republika Srpska otcepiti i pripojiti Srbiji, čime se još jednom potvrđuje da je jedino London dosledno ostao na pozicijama stvaranja velike Srbije, u skladu sa tradicionalnom britanskom antinemačkom geopolitičkom logikom", piše u izveštaju. Nekadašnji visoki politički funkcioner iz Srpske, koji je insistirao na anonimnosti, tvrdi da poverljivi izveštaj bošnjačkih generala u kojem se muslimanskom vođstvu sugeriše da prihvati otcepljenje Srpske, predstavlja dokaz da je u ratnom Sarajevu postojala snažna struja koja se zalagala za stvaranje muslimanske "fildžan države".
Pročitajte još:Hakeri „objavili rat“ DodikuDodik otvoreno o NATO-u, Rusiji, Evropi, Evroazijskoj uniji…Intelektualci i predstavnici DSS, SRS i Dveri potpisali peticiju za očuvanje Republike Srpske
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA