Najnovije

RUSIJA PREKINULA PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE?! Zagrebački analitičar o ruskom uticaju u regionu

Politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero tvrdi da se Rusija još nije pomirila s time da su joj Makedonija i Crna Gora izmakle iz zone uticaja, pa zato i postaje sve nervoznija i sve agresivnija prema administraciji u Podgorici.

Briselski pregovori (Foto: Jutjub)

Komentarišući dešavanja u Crnoj Gori, on tvrdi da, iako je Crna Gora u vrlo osetljivoj situaciji, koja pomalo naliči na onu u kakvoj je bila Makedonija, kad je upravljanje državom preuzeo Zoran Zaev, jasno je da protesti koji se sada događaju nisu samonikli, nego da su itekako “zasejani i zalivani” izvan, odnosno, ne pravimo se neveštima, iz Srbije i Rusije.

“Nervozu Rusije, doduše, lako je očitati i u odnosu na državu koju je obeležavala, a i dalje obeležava, pokornost u odnosu na Rusiju, dakle čak i prema Srbiji, a ta se nervoza pojavila nakon prvog signala da bi se Srbija mogla oteti ruskom uticaju. Naime, izgleda da su pregovori Kosova i Srbije o definisanju međusobne granice prekinuti u trenutku kad se naziralo rešenje, a da je razlog prekida dijaloga pre svega ruski pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nakon što bi se, naime, rešilo pitanje Kosova, Rusija bi izgubila polugu uticaja na Srbiju, a Srbiji bi se, kao i Makedoniji, otvorio put pristupanja Evropskoj uniji”, kazao je Đenero za CDM.

Politički analitičar poručuje da, iako se i protesti u Beogradu označavaju kao posledica rada međunarodnih agentura, ta je procena je potpuno pogrešna.

“Beogradske demonstracije su nestrukturirane i bez matrice koja bi mogla ugroziti Vučića, a njegova promena diskursa prema protestima i početak upotrebe represije u autoritarnom društvu kakvo je ono u Srbiji, samo će ojačati Vučićev uticaj. Toga su svesni zapadni analitičari i političari, koji se prema protestima, ali i prema opoziciji u Srbiji odnose vrlo rezervisano”, smatra on.

Koje političke stranke će biti izbrisane iz registra, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Analiza upada u RTS

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA