Najnovije

CRKVA PREČA OD AUTOPERIONICE: Evo kako je sveštenik SPC besedom oterao radnike sa gradilišta! (VIDEO)

Na Koniku su danas zahvaljujući apelu sveštenika Mirčete Šljivančanina obustavljeni radovi na izgradnji perionice koja je trebala biti postavljena na mestu na kome je planirana izgradnja crkve Svetog Vasilija Ostroškog.

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin (Foto: Jutjub)

Naime, radnici firme „Tecon Montenegro“, koja je angažovana u ovom poslu na izgradnji perionice napustili su gradilište, noseći sa sobom materijal i alat.

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin je rekao da ga raduje što je pobedio razum i što su radnici shvatili težinu njegovih reči, da crkve i svetinje ne treba dirati.

Šljivančanin je nešto pre odlaska radnika, apelovao da se ne trebe igrati sa imenom Sv. Vasilija Ostroškog, te da je naselju i meštanima Konika nephodna izgradnja svetinje.

“Znajući da ovom naselju treba prosvetljenje, znajući da su ovde mnogi materijalno i duhovno ugroženi želimo već dvadeset godina da se ovde podigne božji hram Svetog Vasilija Ostroškog. Od inicijative vernog naroda, brojno okupljenog naroda, zakonske procedure, donošenja detaljno urbanističkog plana, još pre desetak godina zvanično je ta ideja krenula. A onda je neprestano tinjala, ljudi su potpisivali peticiju i neprestano iščekivali da se ovde podigne njegov hram", rekao je u svom obraćanju Šljivančanin.

Dodaje, da je ipak neko odlučio da se naruži toj ideji, i da počne radove na osveštanom mestu na kome je planirana izgradnja crkve.

"Da hoće da umesto svetinje, umesto blagoslova mira i ljubavi da pretvori u perionicu auta. Ta ideja da postave perionicu bila je i pre dve godine, međutim, uz pravnu proceduru ta ideja je odbijena. Ali, izgleda da je ovih dana, tajno, opet zaživela i neko je počeo da radi. To nije dobro, to nije za blagoslov ovog naroda. Ne treba se igrati sa imenom svetog oca Vasilija Ostroškog, sa svetinjom. Neka se zapitaju svi koji su udarali na svetinju kako su prošli. I oni koji ovde hoće da rade nešto, oni rade protiv pravoslavnog naroda“, naglasio je Šljivančanin.

Prema njegovim rečima, ovim činim i ovim aktom, napravljen je još jedan udar na pravoslavlje.

"Ko na to ima pravo i ko je taj ko udara na svetinju? Kome smeta crkva Svetog Vasilija Ostroškog? Zašto firma koja je ovo uzela da radi, radi protiv pravoslavnog življa? Zašto odavde hoće da izgoni pravoslavne ljude. Imenom svetog Vasilija Čudotvorca još jednom im poručujemo nemojte to da radite. Nemojte da radite protiv svoga naroda“, rekao je sveštenik.

On je prozvao pomenutu firmu, čiji su se radnici nakon besede povukli.

„Firma „Tecon Montenegro“ koja želi ovde da radi, ne radi za dobro ovog naroda. Izgoni pravoslavne hrišćane iz ovog mesta, zajedno sa onim krstolomcima iz lokalne uprave koji su ovde izvređali krst i ikonu Sv. Vasilija Ostroškog pre dve godine. Odavde su odneseni ikona i krst, iskoristivši sirotinju i njihovu muku, pa su odavde odneli svetinje, a sada hoće profit odavde da ubiraju", rekao je on.

Svveštenik Šljivančanin naglašava da meštane Konika neće izlečiti perionice, od kojih će samo pojedinci da stavljaju profit u džep, kao i da na Koniku svaka kuća ima dvorište i šlauf da pere kola.

“Ovde ljudima treba duhovna pomoć. Nemojte ljudi, aman, još jednom vas molim, nemojte na svetinju. Niko ko je na svetinju udarao nije dobro prošao“, zaključio je Šljivančanin.

Na pomenutoj lokaciji pravoslavni vernici godinama traže da se izgradi crkva Svetog Vasilija Ostroškog, a to je zatraženo i peticijom, koju je potpisalo nekoliko hiljada meštana Konika svih vera.



Pročitajte OVDE zašto su podgoričke vlasti dale dozvolu da se u Koniku izgradi autoperionica.

Izvor: In4s

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA