Najnovije

"IZVINITE, NISMO ZNALI DA JE NEVIDLJIV": Pre 22 godine u Buđanovcima oboren "nevidljivi" F-117A! (VIDEO)

U atar sremskog sela Buđanovci 27. marta 1999. godine, za vreme NATO bombordovanja Srbije, pao je američki lovac bombarder "F-117A", takozvani "nevidljivi", kojeg je oborila protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije. Bilo je to najveće poniženje ratnog vazduhoplovstva SAD, i izazvalo je nevericu i šok u NATO, a posebno u Vašingtonu.

Lovac bombarder "F-117A". (Foto: pixabay. com)

Ko je srušio noćnog sokola?

Letilicu je oborio je 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42 sati, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da ga pogode sa zemlje.

"Noćni soko" pao je u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani, dugme za lansiranje stisnuo je oficir Senad Muminović.

F-117A je opremljen sa dva "dženeral elektrikF404" turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni pane u kabini, koja pojačava efikasnost misije.

Cena tog aviona, po nameni - lovca, kojeg je od 1982. do 1990. godine proizvodila američka kompanija "Lokid", iznosila je 45 miliona dolara.

Avion je dugačak 20,3 metara, visok 3,8 metara sa rasponom krila od 13,3 metara, a postiže maksimalnu visoko nadzvučnu brzinu od 0,9 maha.

DPS zbog Srebrenice traži zakon o genocidu! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA