Najnovije

TEROR NAD BROJNIM NEVAKCINISANIM LEKARIMA: Ako vas ne puste na posao bez vakcine ili PCR uradite ovo!

To što neke zdravstvene ustanove uslovljavaju dolazak na posao nevakcinisanim medicinskim radnicima PCR testom koji će uraditi o svom trošku, protivno je Zakonu o radu i ugovoru o radu. Ne može poslodavac da uslovljava dolazak na posao testom ili obaveznom vakcinacijom, rekao je za Pravdu Glišo Vidović, predsednik Sindikata policije Sloga.

Nevakcinisani lekari diskriminisani (foto: Jutjub)

On je kazao i da je SZO dala jasan stav o tome da se ne može se vršiti diskriminacija nevakcinisanih u odnosu na vakcinisane, a to proizilazi i iz Zakona o radu.

- Zaposleni koji dolaze na posao, ako ih poslodavac udalji sa rada treba da podnesu prijavu inspekciji rada, kao i tužbu za diskriminaciju – savetuje Vidović.

On je rekao da se radi o pritisku na nevakcinisane medicinske radnike da prime vakcinu, iako „zaposleni koji to ne želi, ne mora to da uradi“.

Glišo Vidović, predsednik Sindikata policije “Sloga” (foto: Fejsbuk video printskrin)

Na pitanje, da li između redova provejava da će nevakcinisani biti sankcionisani otkazom, ako tri dana budu vraćeni sa posla, ako nemaju PCR test, kazao je da je tačno da „oni to usmeravaju u tom pravcu“.

- Ako tri uzastopna dana neopravdano ne dođete na posao, ledi otkaz. Međutim, ovo nije neopravdano, ako vas oni udalje sa posla. Zaposleni treba svaki dan da dođe na posao, oni neka ih udaljavaju, a radnici neka svaki dan podnesu prijavu inspekciji rada – pojašnjava Vidović.

On je kazao da bi voleo da vidi ko bi mogao njega kao nevakcinisanog da udalji sa posla.

- Da ne pričamo o tome da se ovde ne govori o onima koji su preležali virus. Evo, ja sam ubeđen da sam preležao još u februaru 2020. Godinem, bez problema, mada sam dijabetičar. Da su tada rađena testiranja ubeđen sam da bi pokazalo koronu. Vakcina je stvar izbora – zaključuje predsednik Sindikata policije Sloga.

Inače, lekarima i drugo medicinskom osoblju kliničkih centara u Kragujevcu i u Beogradu, na Zvezdari, nalaže se da ako su nevakcinisani, i odsustvovali sa posla zbog odmora ili bolesti, moraju da donesu potvrde o negativnom PCR testu (koji moraju sami da plate, a košta 9.000 dinara), inače će biti udaljeni sa posla.

„S obzirom na veliki broj nevakcinisanog osoblja i pojave novog soja SARS-KoV-2, koji je zarazniji i brže se širi, daje drugačiju kliničku sliku od dosadašnjih sojeva, ovom Odlukom se definiše da nevakcinisani zaposleni UKC Kragujevac, nakon odsustvovanja sa posla (godišnji odmor, slobodni dani, bolovanje) ne mogu započeti rad bez negativnog PCR testa (o svom trošku), koji ne sme biti stariji od 48 sati. Odluka stupa na sangu ODMAH…“, navodi se između ostalog u Odluci koju je potpisao v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, docent dr Predrag Sazdanović.

V.D. direktor UKC “Kragujevac” Predrag Sazdanović (foto: Jutjub)

A KBC “Zvezdara” je još rigoroznija, i donosi Pojašnjenje slične odluke da „ukoliko zaposleni koji je nevakcinisan, po povratku sa odsustva (godišnji odmor, slobodni dani, bolovanje) dođe na posao bez negativnog PCR testa (ili starijim od 48č), isti će se udaljiti sa svog radnog mesta i neće imati pravo na zaradu za taj radni dan, osim ako ne opravda svoj izostanak sa rada, na odgovarajući način (korišćenjem slobodnog dana ili dana od odmora), u maksimalnom trajanju od dva radna dana, ili otvaranjem bolovanja ukoliko za to postoje opravdani medicinski razlozi.“

Dalje se upozoravaju zaposleni da je pravilnikom propisano „da je povreda radne obaveze neopravdan izostanak sa rada najmanje dva uzastopna dana, te shodno navedenom, prema zaposlenom koji duže od dva dana neopravdano odsustvuje, preduzeće se odgovarajuće zakonske mere“. Drugim rečima, zakonska posledica za „neopravdano“ odsustvo više od dva uzastopna radna dana, odnosno najmanje uzastopna tri radna dana, jeste otkaz ugovora o radu, a ovo Pojašnjenje je potpisao v.d. direktora KBC „Zvezdara“ prof. dr Petar Svorcan.

V.D. direktora KBC “Zvezdara” Petar Svorcan (foto: Jutjub)

Ovako izgledaju ta dokumenta.

Dakle, sve neki v.d. direktori odlučuju o sudbinama ljudi. 

A dr Šekler je ljut na Pravdu, tvrdi da smo ga vređali i pretili mu, da li je to istina čitajte OVDE.

Izvor: Pravda, N. B.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA