Najnovije

Evo šta kaže Srbin oslobođen iz ukrajinskog zarobljeništva!

DONJECK - Državljanin Srbije Dejan Berić, koji je kao borac proruskih snaga zarobljen u istočnoj Ukrajini, oslobođen je, ali još uvek se nalazi u ovoj zemlji. Na slobodu je izašao u akciji razmene zarobljenika između ruskog pokreta Samoodbrana iz Donjecka i snaga zvaničnog režima u Kijevu.
Dejan Berić (Foto: FB)

Dejan Berić (Foto: FB)

Dejan Berić, kome je na društvenim mrežema i javnosti netačno pripisano prezime Mišković, iz sremskog je sela Putnici, a u Ukrajini se nalazi oko pola godine. Prema saznanjima "Novosti", pre angažovanja u građanskom ratu u Ukrajini, bio je zaposlen na gradilištima u Sočiju i crnomorskom mestu Adleru. Na ratištu u istočnoj Ukrajini učestvovao je kao snajperista. Ratno iskustvo Berić je stekao 1999. godine, kada je tokom ratnih dejstava u Srbiji bio mobilisan u Vojsku Jugoslavije.

Ruski mediji prvi su preneli informaciju da je Berića krajem jula zarobila ukrajinska vojska, a vest je potkrepljena fotografijom na kojoj se, obučen u civilnu odeću, on nalazi među dvadesetak drugih zarobljenika. Neku nedelju ranije, on se pojavio i na snimku zabeleženom tokom borbi oko sela Stepanovka. U uniformi obeleženoj trakom Svetog Đorđa - znakom proruskih boraca, i snajperskom puškom u krilu, u kameru je tada rekao da je iz Vojvodine, da se bori protiv fašista, ali i da je okolina Donjecka u prošlosti bila naseljena Srbima.

Da je Berić oslobođen iz ukrajinskog zatočeništva, ali i da se nije vratio u Srbiju, potvrdila nam je juče i Berićeva porodica. NJegovi najbliži odbacuju spekulacije da u Ukrajini ratuje za novac.

- To nije tačno, on nije plaćenik. Tamo je otišao dobrovoljno - kratko nam je rečeno u porodici.

Sremac koji se sa snajperom našao u jeku građanskog rata nije jedini borac sa ovih prostora koji je trenutno u Ukrajini. Najveća grupa od nekoliko desetina Srba u ovoj zemlji ratuje na strani proruskih snaga, a većinom je reč o članovima Srpskog četničkog pokreta, na čelu s Bratislavom Živkovićem. Borci iz njegovog odreda sa kojima je redakcija "Novosti" stupila u kontakt oštro odbacuju da se bore zbog novca, ali o načinu na koji se organizuju i kojim putem stižu u Ukrajinu - ne žele da govore.

Pročitajte još:

Sto godina od Cerske bitkeSrbi sve više napuštaju Kosmet…

Ne organizujem, nagovaram niti na bilo koji drugi način radim na slanju srpskih dobrovoljaca na bilo koju tačku na planeti, pa ni u Novorusiju - na svom fejsbuk-profilu decidirano tvrdi i publicista Dragoslav Bokan, koji je odnedavno na čelu Predstavništva samoproglašene Republike Donjeck, u Srbiji. - Svako od nas, međutim, ima pravo na ovaj časni, bratski i velikodušni odlazak.

Zvanične potvrde navoda koji su se pojavili u javnosti da građana Srbije ima i na strani ukrajinske vojske, još uvek nema. Spekuliše se da je reč o plaćenicima, koji za novac ratuju na strani vlasti u Kijevu.

Izvor: Večernje novosti

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA