Najnovije

PUTINOV 'PANCIR': Srbija će postati jedina država u ovom delu Evrope koja ima ovakav moćni sistem?

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin spreman je da u najkraćem mogućem roku Srbiji isporuči moćni raketni sistem 'pancir S'. Pošto je Aleksandru Vučiću tokom Parade pobede u sredu na Crvenom trgu lično ponudio ovo oružje, ruski lider je najbližim saradnicima naložio da krenu u realizaciju dogovora sa Srbijom.

Pancir S (Foto: Ria)

On je tražio da se za Srbiju spremi posebna ponuda, koja podrazumeva višestruko nižu cenu od tržišne. Ako je bilo reči o tome, onda preporučujem predsedniku da po tom pitanju konsultuje nadležnog taktičkog nosioca Vojske Srbije, odnosno Komandu Ratnog vazduhoplovstva i PVO, smatra Sreto Malinović, general u penziji.

Prema rečima izvora, Putin tokom parade nije slučajno Vučiću rekao na koje naoružanje treba da obrati pažnju. - Otvorenu ponudu za nabavku raketnog sistema kakav je 'pancir' ne dobija svako. Putinova ponuda jeste dokaz iskrenog prijateljstva i savezništva Rusije i Srbije. Kada se sklopi dogovor o nabavci, 'pancir' bi Beogradu mogao da bude isporučen u rekordno kratkom roku. Moglo bi se lako desiti i da Srbija ovaj sistem ima već na jesen ove godine, odnosno da ga pokaže na vojnoj paradi povodom 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu... - kaže izvor.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, upitan za komentar ovih navoda, kaže da još ne može konkretno da govori na tu temu. - Ono što mogu da kažem jeste da nastavljamo vojno-tehničku saradnju sa Rusijom. Naoružana Srbija je miroljubiva Srbija i najbolji garant mira na Balkanu. Nikog nećemo da napadamo, ali isto tako nećemo dozvoliti da budemo napadnuti. Srbija je vojno neutralna i to ljubomorno čuva kao najvažniju tekovinu svoje politike - naglašava Vulin.

Vojni komentator Miroslav Lazanski kaže da je 'pancir S' poslednja reč borbene tehnike. - Reč je o najboljem mogućem sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica. 'Pancir S1' je hibridni sistem, pošto ima i topove i rakete. Ono što je posebno važno, ukoliko ga zaista nabavimo, Srbija će postati jedina država u ovom delu Evrope koja ima 'pancir'. To bi bila epohalna vojna novost na Balkanu i u Evropi. Sa tim sistemom, zajedno sa našim sistemima 'kub' i 'neva' koje smo modernizovali, Srbija bi svakako imala najbolji PVO na prostoru bivše SFRJ. Zaštita srpskih trupa u maršu i kapitalnih objekata bila bi vrhunska! - podvlači Lazanski.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka iz Banjaluke, ocenjuje da bi ovo bila odlična nabavka. - Iskustva koja je ruska vojska stekla na ratištu u Siriji poučna su ne samo za Moskvu već i za sve zemlje koje žele da sačuvaju suverenitet i preventivno deluju u odvraćanju od eventualne agresije. U tom smislu, ruski protivvazdušni sistemi pokazali su se kao neprikosnoveni. Ponuda ruskog predsednika govori da on iskreno brine o Srbiji i Srbima kao iskreni prijatelj našeg naroda - zaključuje Ćeranić.

Vojska Srbije, uskoro će od Rusije dobiti četiri nova borbena helikoptera Mi-35. Reč je o letelicama najnovije generacije, sa punim naoružanjem i najsavremenijom opremom i softverima. - U pitanju su helikopteri koji se trenutno nalaze u operativnoj upotrebi ruske vojske. To znači da će moći odmah da uđu u trupu i da im nije potreban nikakav dugotrajan remont - ističu izvori.

Pročitajte OVDEkako su Srbi revolucionarno ojačali Kalašnjikov.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte šta sve može Pancir S.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA