Najnovije

MAKRONOVO PROROČANSTVO SE OSTVARUJE! NATO okuplja veće mudraca, traži se rešenje za katastrofu, ako ne uspeju Brisel će prestati da postoji!

Očekuje se da će NATO zatražiti od grupe "mudrih osoba" da pomognu u reformi saveza, nakon što je američki predsednik Donald Tramp doveo u pitanje njegovu relevantnost, a francuski predsednik Emanuel Makron rekao da umire.

Emanuel Makron (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Na samitu, kojim će u Londonu 4. decembra biti obeležena 70. godišnjica NATO-a, lideri 29 država članica pokušaće da pokažu jedinstvo, ali i da se suoče sa pitanjima o budućnosti Alijanse pod vođstvom SAD, preneo je Rojters.

Saveznici Vašingtona u Evropi i Kanadi nisu sigurni šta da očekuju od Trampa, nakon što je kritikovao Nemačku na samitu NATO-a u julu 2018.

Makron je, takođe, istakao neusklađenost NATO-a na političkom nivou i neuspeh u rešavanju tabu tema, rekavši da Alijansa doživljava moždanu smrt.

Da bi rešili zabrinutost oko budućnosti NATO, na samitu će verovatno biti usvojen francusko-nemački predlog za formiranje grupe "mudrih osoba" koja će podneti izveštaj krajem 2021. na narednom samitu, postavljajući osnove za reformu.

"Pokušavamo da kanališemo strujni udar (koji su izazvali Makronovi komentari) da bismo postavili političku debatu", rekao je neimenovani visoki francuski diplomata.

Cilj je osigurati ponovo uravnotežen transatlantski savez, rekao je diplomata, a Evropa priznaje da je suviše tereta na Vašingtonu.

Grupa će verovatno biti mala i činiće je mešavina starijih državnika i oni koji mogu da predlože radikalnije ideje.

Kao gest prema Trampu, očekuje se će saveznici preuzeti na sebe više operativnih troškova NATO-a i smanjiti udeo Vašingtona u godišnjem finansiranju sedišta NATO-a i osoblja od 2021.

Lideri su, takođe, spremni da ispune američki zahtev da evropski saveznici imaju više NATO bataljona, brodova i aviona spemnih za borbu i odvraćanje od potencijalnog ruskog napada.

Pročitajte OVDE  šta je to Ankara odbila a tiče se Merkelove i NATO.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA