Najnovije

STRANI VOJNI SAJT RANGIRAO NAŠU ARMIJU NA OVO VISOKO MESTO: Sila nam raste iz godine u godinu! Odmah najavljeno povećanje plata vojsci (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nenajavljeno je posetio pripadnike 5. bataljona Vojne policije u kasarni "Topčider", od kojih je želeo neposredno da čuje kako oni vide stanje u vojsci. Istakao da je zadovoljan što je za kratko vreme u armiji mnogo obnovljeno i urađeno, te najavio povećanje plata "običnim" vojnicima.

Vojska Srbije (Foto: vs.rs)

Aleksandar Vučić sa pripadnicima vojne policije razgovarao je tokom ručka, u njihovoj kantini, a želeo je da čuje od njih više o tome koja im je oprema potrebna, šta bi unapredilo njihov standard, kolika je potreba za stanovima.

Predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga u kasarni su dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović, komandant Garde general major Milomir Todorović, načelnik Uprave vojne policije brigadni general Rajko Milovanović i načelnih Uprave za operativne poslove general major Želimir Glišović.

Raport mu je podneo kapetan Strahinja Babij.

Vučić je čestitao je ministru odbrane i načelniku Generalštaba "skok" naše vojske za 13 mesta na listi američkog vojnog sajta Global fajer pauer, istakao da je zadovoljan što je za kratko vreme u armiji mnogo obnovljeno i urađeno, te najavio povećanje plata "običnim" vojnicima."

Zadovoljan sam što smo za kratko vreme, u poslednjih pet godina, posle teških reformi, uspeli da mnogo obnovimo i uradimo", rekao je Vučić.

Dodao je da će se raditi na tome da se plate povećaju vojnicima, koji imaju najniže zarade u vojsci.

"Ključna stvar su plate i mislim da su gerenali, pukovnici i potpukovnici zadovoljni. Problem su nam vojnici, čije su plate 44.000 – 45.000 i moramo da ih povećavamo, kako bismo imali veći broj vojnika i popunjenost vojske", naglasio je Vučić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kao najdraža uspomena iz vojske ostao je miris i ukus vojničkog pasulja.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Napomenuo je da sada vojnici imaju dva do tri para čizama, a da će do Vidovdana svaki pripadnik VS imati po četiti para.

"To što sada radimo je viši standard", reko je Vučić.

Predsednik je naveo da se mora ubrzati izgradnja stanova, da pripadnici vojske vide da imaju budućnost za sebe i porodice.

Američki vojni sajt "Global fajer pauer" (Global fire power) objavio je najnoviju rang listu zemalja po vojnoj snazi i kapacitetima, po kojoj je Srbija, u odnosu na prošlu godinu, napredovala za 13 pozicija i trenutno je na 65. mestu među ukupno 138 zemalja, koliko je rangirano.

Ostale zemlje regiona niže su rangirane od Srbije - Hrvatska na 69. mestu, Severna Makedonija na 127. mestu, Crna Gora na 123. i BiH na 133. mestu.

Zemlje su rangirane na osnovu više od 50 faktora koji određuju "indeks moći", odnosno kategorija počev od vojne moći, broja stanovnika i vojnika, preko finansija do logističkih sposobnosti, prirodnih resursa i geografskog položaja.

OVDE možete uporediti rusku haubicu Koalicija SV i srpsku Noru!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA